Skip to main content
Megelőzés. Diagnosztika. Gyógyítás. I 9400 Sopron Várkerület 77. I +36309895890

Az ajánlottnál nagyobb D-vitamin-adagok öt éven át történő szedése csökkentette a pitvarfibrilláció kockázatát

Legújabb tudományos eredmények

A Kelet-finnországi Egyetem új tanulmánya szerint a D-vitamin javasoltnál nagyobb dózisú szedése öt éven át csökkentette a pitvarfibrilláció kockázatát idősebb férfiak és nők esetében.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar, amelynek kockázata az életkor előrehaladtával nő, és amely a stroke, a szívelégtelenség és a halálozás fokozott kockázatával jár együtt. A D-vitamin bizonyítottan hatással van például a pitvarok szerkezetére és a szív elektromos működésére, ami arra utal, hogy a D-vitamin megelőzheti a pitvarfibrillációt.

A Kelet-finnországi Egyetemen 2012-2018 között végzett finn D-vitamin-vizsgálat (FIND) fő célja az volt, hogy feltárja a D-vitamin-pótlás és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos megbetegedések előfordulásának összefüggéseit. Az ötéves vizsgálatban 2495 résztvevő, 60 éves vagy idősebb férfi és 65 éves vagy idősebb nő vett részt, akiket három csoportba soroltak: egy placebocsoportba és két D3-vitamin-kiegészítő csoportba, az egyik csoport napi 40 mikrogramm (1600 NE), a másik pedig napi 80 mikrogramm (3200 NE) D3-vitamin-kiegészítőt szedett. Minden résztvevőnek lehetősége volt arra is, hogy a személyes D-vitamin-kiegészítőjét szedje, legfeljebb napi 20 mikrogramm (800 NE) mennyiségben, ami a vizsgálat kezdetén az ajánlott adag volt ebben a korcsoportban. A vizsgálatban résztvevőknél a vizsgálat kezdetén nem diagnosztizáltak szív- és érrendszeri betegséget vagy rákot, és mind a vizsgálat kezdetén, mind pedig a vizsgálat során átfogó kérdőíveket töltöttek ki életmódjukról és táplálkozásukról, valamint a betegségek kockázati tényezőiről és a betegségek előfordulásáról. A betegségek előfordulására és a halálozásokra vonatkozó adatokat a finn országos egészségügyi nyilvántartásokból is beszerezték. A résztvevők mintegy 20 %-át véletlenszerűen választották ki részletesebb vizsgálatokra és vérvételre.

Az ötéves vizsgálat során 190 résztvevőnél diagnosztizáltak pitvarfibrillációt: A placebocsoportban 76, a 40 mikrogrammos csoportban 59, a 80 mikrogrammos csoportban pedig 55-en. A pitvarfibrilláció kockázata a 40 mikrogrammos csoportban 27%-kal, a 80 mikrogrammos csoportban pedig 32%-kal volt alacsonyabb a placebocsoporthoz képest. A részletesebb vizsgálatokra kiválasztott alkohortban a szérum kalcidiol-koncentrációjának - amely a szervezet D-vitamin-koncentrációjának egyik markere - átlagos kiindulási értéke viszonylag magas, 75 nmol/l volt. Egy év elteltével a 40 mikrogrammos csoportban az átlagos kalcidiol-koncentráció 100 nmol/l, a 80 mikrogrammos csoportban pedig 120 nmol/l volt. A placebocsoportban a kalcidiol-koncentrációban nem észleltek jelentős változást.

A FIND az első randomizált, kontrollált vizsgálat, amely megfigyelte, hogy a D-vitamin-pótlás csökkenti a pitvarfibrilláció kockázatát általában egészséges férfiak és nők esetében. A korábbi kutatások mindössze két randomizált vizsgálatra korlátozódtak, amelyek nem figyeltek meg hatást napi 10 mikrogramm (400 NE) vagy 50 mikrogramm (2000 NE) adagok alkalmazásakor. Ezért a FIND vizsgálat jelenlegi eredményeinek további megerősítésére van szükség, mielőtt a jelenlegi ajánlásokat jelentősen meghaladó D-vitamin-dózisok ajánlhatók a pitvarfibrilláció megelőzésére. A FIND-tanulmány korábban közzétett eredményei nem mutattak összefüggést más kardiovaszkuláris események vagy rákos megbetegedések előfordulási gyakoriságával.

A FIND-tanulmányt a Finn Kutatási Tanács, a Kelet-finnországi Egyetem, a Juho Vainio Alapítvány, a Finn Szív- és Érrendszeri Kutatási Alapítvány, a Finn Diabéteszkutatási Alapítvány, a Finn Kulturális Alapítvány és a Medicinska Understödsföreningen Liv och Hälsa finanszírozásával támogatták.

Forrás.

9400 Sopron
Várkerület 77.

+36309895890

E-mail

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PR

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Sajtó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ön Orvos?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha együttműködési lehetőségben gondolkodik!

© 2023 - Honlapot készítette: 

DENTAL-PANNONIA Zrt. Minden jog fenntartva.

A kollégák fényképeit készítette: 

miskafoto (facebook)

miskafoto (weboldal)

Betegjogi képviselő: dr. Baranyai Roland

  • +36 20 489 9567
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Pannonia Medical Kft.

Egyedi azonosító: 520 335

Cégjegyzékszám
08-09-033986
Adószám
27555015-1-08
Székhely
9400 Sopron, Várkerület 77.
OAH engedély száma
SVR-HA14833