Skip to main content
Megelőzés. Diagnosztika. Gyógyítás. I 9400 Sopron Várkerület 77. I +36309895890

Vízfogyasztás kánikulában. Interjú Németh Kinga dietetikussal

vízfogyasztás kánikulában

Pannonia Medical: Üdvözlöm Németh Kinga dietetikust. Örülök, hogy ma itt lehet velünk. A beszélgetés témája a folyadékfogyasztás fontossága lesz ebben a nyári melegben.  Miért fontos a megfelelő mennyiségű (és minőségű) folyadékfogyasztás, mennyi víz fogyasztása szükséges egy átlagos felnőtt számára egy nap során? 

Németh Kinga: Köszönöm a meghívást. A folyadékfogyasztás rendkívül fontos az emberi szervezet számára, hiszen a test működéséhez elengedhetetlen. A víz és más folyadékok számos létfontosságú szerepet töltenek be a testben, és a megfelelő hidratáltság fenntartása számos előnnyel jár. A víz hozzájárul a testhőmérséklet szabályozásához, segíti a vérkeringést, a tápanyagok és az oxigén szállítását a sejtekhez, valamint a méreganyagok eltávolításában is szerepet játszik. A dehidratáltság fáradtságot, koncentrációhiányt és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.

Mindemellett a megfelelő folyadékbevitel támogatja az anyagcserét. A víz részt vesz az emésztési folyamatokban, a bőr egészségének fenntartásához, ráncok és szárazság megelőzésében is fontos szerepet tölt be.

A folyadékok szerepet játszanak az izmok és az ízületek megfelelő működésében. A hidratáció segít megőrizni az izmok rugalmasságát és erősségét, valamint csökkenti az ízületek sérülésének kockázatát, ez főként sportolás alatt, sportolóknál kifejezetten fontos.

Egy felnőttnek naponta az ajánlások szerint 8 pohár kb.  2-2,5 liter vizet javasolt elfogyasztani.

Pannonia Medical: És mi a helyzet a nagy melegben, kánikula estén? A szükséges vízfogyasztás mennyisége változik-e ilyenkor? Hogyan tudunk jobban odafigyelni erre?

Németh Kinga: A meleg időjárásban a megfelelő folyadékfogyasztás különösen fontos, mivel a testnek több vizet kell pótolnia a fokozott izzadás miatt.  Egy átlagos felnőttnek ilyenkor akár 3-4 liter folyadékra is szüksége lehet, de ez attól is függ, hogy mennyire aktív és mennyire van meleg. 

Néhány tipp a folyadékfogyasztásra melegben:

Igyunk elegendő vizet: A víz a legjobb választás a hidratálásra, szomjoltásra melegben. Folyamatosan kortyolgassunk akkor is, ha nincs kifejezett szomjúság érzet. Legyen nálunk mindig egy kulacs, amiben magunkkal tudjuk vinni a vizet bárhová.

Kerüljük az alkoholt és a koffeint: Az alkohol és a koffein vízhajtóként hatnak, tehát fokozzák a vizelettermelést, és tovább növelhetik a test folyadékvesztését. Ha nagy meleg, kánikula van, jobb ha kerüljük őket.

Magas víztartalmú ételek beiktatása: Nem csak a folyadékbevitellel, hanem a táplálkozással is pótolhatjuk a folyadékot. Fogyasszunk olyan ételeket, amelyek magas víztartalommal rendelkeznek, például friss gyümölcsöket (dinnye, uborka, citrusfélék stb.) és zöldségeket (paradicsom, paprika, saláta stb.). Ezek a táplálékok hozzájárulnak a hidratáltsághoz és tápanyagokat is biztosítanak.

A folyadékfogyasztásra ügyelni kell egész nap, és nem csak szomjasak vagyunk, hiszen a szomjúság már a kiszáradás jele lehet. Fontos, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, és fokozottan figyeljünk a hidratáltságra. Idősek esetén életveszélyes is lehet, így mindenképp figyeljünk idősebb rokonainkra, ismerőseinkre!

Pannonia Medical: Van-e valami, amit figyelembe kell venni a folyadékfogyasztással kapcsolatban? 

Németh Kinga: A legmegfelelőbb folyadék szomjoltásra, hidratációra a tiszta víz. Kerüljük, főleg ebben a melegben a hozzáadott cukor tartalmú italokat, üdítőket, energiaitalokat. Ha szeretnénk a vizünket izgalmasabbá tenni, készítsünk házi limonádét, tegyünk fagyasztott bogyós gyümölcsöket a vízbe, kulacsba.

Pannonia Medical: A sportolók és a fizikailag aktívabb emberek vízfogyasztására vonatkozóan van-e külön tanácsa? 

Németh Kinga: Igen, fizikai aktivitás függvényében, a sportolóknak még nagyobb mennyiségű folyadékot szükséges fogyasztaniuk, mert több vizet veszítenek az izzadás révén. Fontos, hogy már a sport megkezdése előtt is hidratáltak legyenek.

A sportolás közben fogyasztott ideális folyadék mennyiség személyenként változhat, de általánosságban javasolt minden 15-20 perc után fogyasztani kisebb mennyiségű folyadékot. Az intenzív testmozgás során a szervezet nemcsak vizet, hanem elektrolitokat is veszít, például nátriumot, káliumot és magnéziumot. Az izotóniás sportitalok vagy az elektrolittal dúsított víz segíthetnek pótolni ezeket az elektrolitokat és fenntartani a hidratáltságot. Ezek az italok segíthetnek kiegyensúlyozottabban feltöltődni a hosszabb sporttevékenységek során.

Pannonia Medical: Köszönjük szépen a hasznos tanácsokat, Kinga. Reméljük, hogy ezekkel az információkkal felhívtuk a figyelmet a folyadékfogyasztás fontosságára, főleg ebben a nagy melegben. 

Németh Kinga: Köszönöm a meghívást, örülök, hogy segíthettem. A hidratáció tényleg kulcsfontosságú! Maradjunk hidratáltak, részesítsük előnyben a vízfogyasztást!

  • Találatok: 592

9400 Sopron
Várkerület 77.

+36309895890

E-mail

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PR

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Sajtó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ön Orvos?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha együttműködési lehetőségben gondolkodik!

© 2023 - Honlapot készítette: 

DENTAL-PANNONIA Zrt. Minden jog fenntartva.

A kollégák fényképeit készítette: 

miskafoto (facebook)

miskafoto (weboldal)

Betegjogi képviselő: dr. Baranyai Roland

  • +36 20 489 9567
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Pannonia Medical Kft.

Egyedi azonosító: 520 335

Cégjegyzékszám
08-09-033986
Adószám
27555015-1-08
Székhely
9400 Sopron, Várkerület 77.
OAH engedély száma
SVR-HA14833