Skip to main content
Megelőzés. Diagnosztika. Gyógyítás. I 9400 Sopron Várkerület 77. I +36309895890

Mozgásszervi központ
Pannonia Medical - Sopron

A mozgással kapcsolatos fájdalom pontos lokalizálása több okból is nehéz lehet, amelyek között biológiai és pszichológiai tényezők is szerepelnek.

A Pannonia Medicalban több szakterület egymással együtt dolgozva segíti a pácienseket a mind pontosabb diagnózis mielőbbi felállításában.

Íme néhány oka annak, hogy miért lehet nehéz az ilyen típusú fájdalom pontos helyének meghatározása:

Biológiai tényezők:

 1. Bonyolult idegrendszer: Az emberi idegrendszer rendkívül összetett, és néha vegyes jeleket küldhet, ami megnehezíti a fájdalom pontos forrásának azonosítását.

 2. Áttétes fájdalom: Ez akkor fordul elő, amikor a fájdalmat a test egy másik részén érezzük, mint ahol a probléma forrása van. Például a vállfájdalom lehet a szív vagy az epehólyag problémájának az áttétes fájdalma.

 3. Neuropátiás fájdalom: Az idegrendszer károsodása vagy diszfunkciója fájdalomérzéseket generálhat, amelyek nem felelnek meg semmilyen fizikai problémának a testben.

 4. Több forrás: A fájdalom egyszerre több forrásból is eredhet, ami megnehezíti egyetlen ok izolálását.

 5. Átfedő tünetek: Hasonló tünetek lehetnek jelen különböző problémáknál, ami megnehezíti a fájdalom eredetének meghatározását.

Pszichológiai tényezők:

 1. Tűrőképességi szintek: Különböző embereknek különböző a fájdalommal szembeni tűrőképességük és észlelésük, ami szubjektív és nehezen diagnosztizálható.

 2. Stressz és szorongás: A pszichológiai tényezők felerősíthetik a fájdalom érzékelését, esetleg megnehezítve annak forrásának megtalálását.

 3. Mentális tényezők: Néha az agy más dolgokra koncentrál, ami megnehezíti a fájdalom pontos lokalizációjának meghatározását.

 4. Kognitív torzítások: A korábbi fájdalomélményeink befolyásolhatják, hogyan észlelünk és lokalizálunk új fájdalmakat.

Diagnosztikai kihívások:

 1. Összefonódottság: A test izom-csontrendszerét összekötő rendszerek miatt egy területen érzett fájdalmat egy másik terület problémája okozhatja.

 2. Elégtelen képalkotás: Néha, még fejlett képalkotó technikák, mint az MRI vagy a röntgen, sem mutatják meg a fájdalom pontos okát vagy könnyen azonosítható forrását.

Ezen tényezők miatt gyakran szükség van az orvosi anamnézis, a fizikai vizsgálat, képalkotó vizsgálatok és néha még diagnosztikai eljárások kombinációjára is a mozgással kapcsolatos fájdalom forrásának és okának pontos meghatározásához.

Ha ilyen problémái vannak, forduljon egészségügyi szolgáltatóhoz a szükséges diagnózis és az ön igényeihez igazított kezelési terv érdekében.

Ortopédia

Amennyiben a páciensnek nincsenek előzmény adatai ortopédiai vizsgálatról, akkor a legcélszerűbb ortopédiai szakvizsgálattal kezdeni, hiszen az ortopéd szakorvos képes beazonosítani nagy pontossággal, hogy mely egyéb szakterület lehet még érintett.

Neurológia

A neurológia az idegrendszer rendellenességeivel foglalkozik, azon belül is az összes olyan betegség diagnosztizálásával és gyógyításával, amelyek a központi- és perifériás idegrendszer működését befolyásolják.
A neurológus szakorvos feladata a neurológiai rendellenességek - leggyakrabban a fejfájás, epilepszia, mozgászavarok, demencia, neuroimmunológiai- és neuromuszkuláris betegségek- kivizsgálása, diagnosztizálása és kezelése.

Reumatológia


A reumatológia egy orvosi alspecialitás, amely a mozgásszervi betegségek és a szisztémás autoimmun állapotok, közismertebb nevükön reumatikus betegségek diagnosztizálására és kezelésére összpontosít. Ezek az állapotok befolyásolhatják az ízületeket, izmokat és csontokat, ami olyan tünetekhez vezet, mint ízületi fájdalom, gyulladás és merevség, valamint szisztémás problémákat is okozhatnak olyan szervekben, mint a vese, a tüdő vagy a szív. A reumatológusok számos diagnosztikai eszközt használnak, beleértve a vérvizsgálatokat és képalkotó vizsgálatokat, hogy azonosítsák az alapul szolgáló állapotokat, és gyakran alkalmaznak multidiszciplináris megközelítést, amely gyógyszerek, fizikoterápia és életmódbeli módosítások segítségével kezeli a tüneteket és javítja a beteg eredményeit.

Szakorvosaink

Dr. Pécsi Örs

ortopéd szakorvos

Dr. Fejes Gábor

ortopéd szakorvos

Dr. Linkai Roberta

Neurológus szakorvos

Dr. Zámbó Veronika

idegsebész szakorvos

Dr. Kubasch Gábriel

idegsebész szakorvos

Dr. Horváth Kinga

reumatológus szakorvos

9400 Sopron
Várkerület 77.

+36309895890

E-mail

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PR

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Sajtó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ön Orvos?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha együttműködési lehetőségben gondolkodik!

© 2023 - Honlapot készítette: 

DENTAL-PANNONIA Zrt. Minden jog fenntartva.

A kollégák fényképeit készítette: 

miskafoto (facebook)

miskafoto (weboldal)

Betegjogi képviselő: dr. Baranyai Roland

 • +36 20 489 9567
 • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Pannonia Medical Kft.

Egyedi azonosító: 520 335

Cégjegyzékszám
08-09-033986
Adószám
27555015-1-08
Székhely
9400 Sopron, Várkerület 77.
OAH engedély száma
SVR-HA14833