Skip to main content
Megelőzés. Diagnosztika. Gyógyítás. I 9400 Sopron Várkerület 77. I +36309895890

Inzulinrezisztencia vizsgálat Sopronban

Az inzulin rezisztencia az inzulin hatására adott csökkent biológiai válasz. Olyan állapot, melyben elsődlegesen az vázizomsejtek, a zsírsejtek és a májsejtek „ellenállást” azaz rezisztenciát mutatnak az inzulin hatásaival szemben, melynek következtében nem veszik fel és így nem hasznosítják a vércukrot az anyagcserében, főként az energiatermelésben. Központi szerepet a zsírszövet tölti be számos olyan anyagot (adipokint és citokint) termelve, melyek egy szervezet szintű szubklinikus gyulladásos folyamatot okoznak, károsítva ezzel az inzulin szöveti hatását. Mindezek következménye a magas vérzsír és magas vércukor, melyek így együttesen felgyorsult érelmeszesedést okoznak és számos egyéb betegség rizikója megnövekszik (cukorbetegség, magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, zsírmáj, vesebetegség, rosszindulatú daganatok, stb.)

Az inzulinintoleranciában szenvedő embereknél nagyobb a kockázata a metabolikus szindróma kialakulásának, amely kockázati tényezők csoportja, és amely növeli a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A metabolikus szindróma civilizációs népbetegség. Genetikai hajlam, helytelen életmód és táplálkozás hatására tünetszegényen lappangva kialakuló anyagcserezavar, mely atherosclerotikus (érelmeszesedés) elváltozásokat okoz és korai kardiovaszkuláris halálozással jár. Fontos az inzulinrezisztencia minél korábbi felismerése és kezelése, hogy megelőzzük vagy késleltessük ezen egészségügyi problémák kialakulását.

  • A glükózintolerancia a cukorbetegség korai jele, és a prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálására szolgál.

  • A glükózintolerancia magas vércukorszinthez vezethet, ami idővel károsíthatja az ereket és a szerveket.

  • A glükózintolerancia korai felismerése és kezelése megelőzheti vagy késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

  • A glükózintolerancia-teszt azt méri, hogy a szervezet mennyire képes feldolgozni a glükózt egy meghatározott mennyiség elfogyasztása után.

  • A vizsgálat segít az egészségügyi szolgáltatóknak meghatározni, hogy Önnél fennáll-e a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

  • Ez egy egyszerű, nem invazív vizsgálat, amelynek során glükózoldatot iszik, majd rendszeres időközönként megméri a vércukorszintjét.

  • A vizsgálatot orvosi rendelőben vagy laboratóriumban lehet elvégezni, és nem igényel semmilyen különleges előkészületet.

  • A vizsgálat eredményei felhasználhatók egy személyre szabott kezelési terv kidolgozásához a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésére vagy késleltetésére.

  • A kezelés magában foglalhat életmódbeli változtatásokat, például egészséges étrendet, rendszeres testmozgást és testsúlyszabályozást.

  • A rendszeres glükózintolerancia-vizsgálat fontos azon egyének számára, akiknél fennáll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, beleértve azokat, akik túlsúlyosak, akiknek a családjában már előfordult cukorbetegség, vagy akiknek magas a vérnyomása.

A panaszok, tünetek alapján felmerül IR (inzulinrezisztencia) gyanúja, melynek leggyakoribb tünetei mindkét nemnél: megnövekedett testsúly (hastájéki elhízás), fogyási képtelenség, étkezések után jelentkező fáradtság, éhségérzet és szédülés, alvási zavarok, pattanásos, zsíros bőr, fejfájás. Nők esetében gyakori a menstruációs zavar, fokozott szőrösödés és a terhebeesési nehézségek. Férfiak esetében jellemző a merevedési zavar, illetve a hajhullás.

Az inzulinrezisztencia tünetei nem specifikusak, de mégis felkelthetik a gyanút és így indikálhatják a szénhidrátanyagcsere állapotának felmérését. A fentieken túl előforduló tünetek még: koncentrálási nehézség, hangulati zavarok, depresszió, hasi típusú elhízás, bőrtünetek (acanthosis nigricans).

Az inzulinrezisztencia sikeresen visszafordítható állapot megfelelő kezeléssel, azonban elhanyagolt esetben a későbbiekben cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ennek rizikója fokozott, ha a felmenőknél is előfordult szénhidrát-anyagcsere probléma, illetve akiknél az előzőekben terhességi diabétesz alakult ki.

Kiemelten fontos az éhgyomori vérvétel!

  • ciklus elején 2-5. nap, éhgyomor!

  • rutin laboratóriumi vizsgálatok (máj, csont, izmok, vese működése, ionok, fehérje-, vas-, zsíranyagcsere): GOT, GPT, GGT, ALP, karbamid, kreatinin, húgysav, Na, K, összfehérje, albumin, vas, transzferrin, koleszterinek, triglicerid)

  • gyulladás jelzése: CRP, vérkép

  • szénhidrát-anyagcsere: 3 pontos cukorterhelés (0, 60, 120 perces vércukor- és inzulinmeghatározással)

  • D-vitamin

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

  • A vizsgálatot reggel, éhomra kell végezni legalább 10 órás koplalást követően.

  • A vizsgálatot megelőző 3 napon normális, legalább 150 g szénhidrátot tartalmazó étrend fogyasztása javasolt.

  • A vizsgálatot megelőző napokban átlagos fizikai tevékenységet lehet csak végezni.

  • A vizsgálatot nyugodt körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével szabad végezni.

  • A vizsgálati eredményeket egyes tényezők (infekció, gyógyszerhatás, stb.) befolyásolhatják. Ebben az esetben javasolt halasztani a vizsgálatot.

Foglalja le időpontját online, vagy hívjon minket: +36309895890



9400 Sopron
Várkerület 77.

+36309895890

E-mail

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PR

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Sajtó

Sajtó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ön Orvos?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha együttműködési lehetőségben gondolkodik!

© 2023 - Honlapot készítette: 

DENTAL-PANNONIA Zrt. Minden jog fenntartva.

A kollégák fényképeit készítette: 

miskafoto (facebook)

miskafoto (weboldal)

Betegjogi képviselő: dr. Baranyai Roland

  • +36 20 489 9567
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pannonia Medical Kft.

Egyedi azonosító: 520 335

Cégjegyzékszám
08-09-033986
Adószám
27555015-1-08
Székhely
9400 Sopron, Várkerület 77.
OAH engedély száma
SVR-HA14833