Megelőzés. Diagnosztika. Gyógyítás. I 9400 Sopron Várkerület 77. I +36309895890

Csecsemőkori csípőszűrés

Ultrahang és Graf vizsgálat egy helyen

Amit a csecsemőkori csípőszűrésről tudni érdemes

A csípőízület úgynevezett dió ízület, ami azt jelenti, hogy a combcsont feje ideális esetben félgömbként fekszik a medencecsont vápájában, a csont által fedetten. Amennyiben a magzati fejlődés során valamilyen oknál fogva a medencecsont nem fejlődik rendesen, a combcsont fejének fedettsége nem lesz megfelelő, súlyos esetben ficamodni fog. Gyakrabban figyelhető meg ez az állapot a magzat medencevégű fekvésekor (mikor születés előtt lábbal előre fekszik), nagy súlyú magzatoknál, de az állapot családi halmozódást is mutat. Az így kialakuló csípőízületi alulfejlettség (dysplasia) legsúlyosabb esete a csípőficam, melyet ideális esetben már a szülőszobán, vagy még a csecsemő hazaengedése előtt diagnosztizálnak. A dysplasia diagnózisa azonban nem állítható fel egyszerű fizikális vizsgálattal, nem kezelt esetben ugyanakkor a gyermek egész életére kiható negatív következményeket okozhat. Ezeknek, a kezdetben tünetmentes eseteknek a korai felismerése és kezelése vezette az osztrák Graf professzort, aki 40 évvel ezelőtt kidolgozta a csecsemők csípőízületi ultrahangos szűrővizsgálatát. Munkásságának köszönhetően a szomszédos Ausztriában minden csecsemő 4 hónapos koráig átesik a javasolt kettő szűrővizsgálaton és a frissen érkezett bevándorlók gyermekeit leszámítva, Ausztriában minimálisra csökkent a csecsemőkorban végzett korrekciós medence műtétek száma.

Az időben (4-6 hetesen és 3-4 hónaposan) végzett ultrahangos szűrővizsgálattal és a megfelelő időben kezdett kezeléssel még a súlyos esetek is gyógyíthatók, a kezelés a legtöbb esetben a csecsemő 6 hónapos koráig be is fejeződik.

Sajnos a legtöbb országban, így hazánkban sem jellemző a csecsemők széles körű szűrése, ennek köszönhetően viszonylag gyakoriak a korrekciós műtétek és a kezeletlen esetek felnőttkori szövődményei miatt végzett protézis műtétek.

A vizsgálat menete

A szűrővizsgálatot előzetes bejelentkezés alapján, nyugodt környezetben, a szülők jelenlétében végezzük. Első lépésben ultrahang vizsgálatot végzünk, mely során a csecsemőt oldalfekvésben vizsgáljuk. A képalkotást követően a Graf professzor által kidolgozott szempontrendszer alapján meghatározzuk az adott ízület típusát, mely a kezelést igénylő esetekben meghatározza például a szükséges segédeszköz fajtáját. Az ultrahangos vizsgálatot a fizikális vizsgálat követi, mely során az ízületi mozgásokat, az esetleges feszességet, a bőrredőket, a végtagok hosszát, tengelyállását, a mellkas szimmetriáját, a fejtartást valamint a lábak szerkezetét vizsgáljuk. Az ultrahangos lelet alapján a kezelést igénylő esetekben meghatározzuk a kezelés menetét és ellátjuk a csecsemőt a megfelelő segédeszközzel (terpeszbetét, kantáros terpeszbetét, Pavlik-hám). Végül a szülőket megtanítjuk a segédeszköz használatára és kijelöljük a kontroll vizsgálat időpontját.

Ajánlott vizsgálati időpontok

A csecsemő 4-6 hetes és 3-4 hónapos korában. A kezelt esetekben visszarendelés szerint, de általában 4 hetente a kezelés végéig.

Ortopédia - Dr. Pécsi Örs

Dr. Pécsi Örs Dániel

Ortopéd-traumatológus szakorvos, főorvos
Orvos igazgató

A Pannonia Medical Egészségügyi Szolgáltató szakmai vezetője, orvos igazgatója Dr. Pécsi Örs Dániel a Soproni Erzsébet Oktató kórház ortopéd-traumatológiai osztályának főorvosa. Dr. Pécsi Örs Dániel 2000-ben diplomázott summa cum laude minősítéssel a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. 2008-ban ortopéd-traumatológiai szakvizsgát tett. A Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Ortopédiai Társaság, a Magyar Traumatológus Társaság Vezetőségi tagja, valamint az Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen (AO) és a Magyar Osteológiai és Osteoarthrológiai Társaság tagja, külföldi és hazai protetikai és traumatológiai témájú tanfolyamok rendszeres résztvevője. Szakterületei a primer csípő és térd protézis beültetés, a térd- és bokaízület sportsérüléseinek ellátása arthroscopos műtétekkel, kézsebészeti akut és krónikus kórképek kezelése, végtag sérülések ellátása, felnőtt- és gyermekortopédiai kórképek diagnosztikája.

9400 Sopron
Várkerület 77.

+36309895890

E-mail

info@pannoniamedical.eu

PR

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Sajtó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ön Orvos?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha együttműködési lehetőségben gondolkodik!

© 2022 - Honlapot készítette: 

DENTAL-PANNONIA Zrt. Minden jog fenntartva.

A kollégák fényképeit készítette: 

miskafoto (facebook)

miskafoto (weboldal)

Betegjogi képviselő: dr. Baranyai Roland

  • +36 20 489 9567
  • roland.baranyai@ijb.emmi.gov.hu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Pannonia Medical Kft.

Egyedi azonosító: 520 335

Cégjegyzékszám
08-09-033986
Adószám
27555015-1-08
Székhely
9400 Sopron, Várkerület 77.
OAH engedély száma
SVR-HA14833