Skip to main content
Megelőzés. Diagnosztika. Gyógyítás. I 9400 Sopron Várkerület 77. I +36309895890
Együttműködésben a DENTAL-PANNONIA Fogászattal

Fogászati szűrővizsgálat terhesség előtt vagy alatt

Az állami egészségügyi szakmai irányelv (EMMI 002057) szerint a fogágybetegségek és a koraszülés között szoros összefüggés áll fenn, ezért akinél a fogamzást megelőző három hónapban fogágybetegség kizárása vagy kezelése nem történt meg, azoknál az első trimeszterbeli fogászati vizsgálatnak erre is ki kell terjednie. Ez annyira jelentős vizsgálat, hogy rendelet írja elő.

Miért fontos a vizsgálat terhesség alatt?

A fogászati szűrővizsgálat azért fontos a terhes nők számára, mert a terhesség alatt fokozottan ki vannak téve bizonyos szájüregi problémák kockázatának. Néhány ok, amiért a fogászati szűrés fontos a várandós nők számára, a következők:

Hormonális változások: A terhesség hormonális változásokat okozhat, amelyek növelik az ínybetegségek és a fogszuvasodás kockázatát. A rendszeres fogászati szűrővizsgálatok segíthetnek megelőzni és kezelni ezeket a problémákat.

A koraszülés kockázata: Tanulmányok kimutatták, hogy a fogínybetegség növelheti a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát. A rendszeres fogászati szűrések segíthetnek megelőzni és kezelni a fogínybetegségeket, csökkentve ezzel ezeket a kockázatokat.

A baktériumok átvitele: A fogínybetegség baktériumokat is átvihet a szájból a véráramba, ami potenciálisan hatással lehet a magzat egészségére. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés segíthet megelőzni a baktériumok terjedését.

A fogszuvasodás megelőzése: A terhesség alatt a szájban lévő cukor és savak számának növekedése fogszuvasodáshoz vezethet. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés segíthet megelőzni és kezelni ezt a problémát.

Táplálkozási tanácsadás: A terhes nőknek további táplálkozási és foghigiéniai ajánlásokra lehet szükségük az anya és a baba egészségének biztosítása érdekében. A fogorvosok a rutinellenőrzések során nyújthatnak ilyen tanácsadást.

Összefoglalva, a fogászati szűrés fontos a terhes nők számára a szájhigiénia megőrzése, a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatának csökkentése, a baktériumok terjedésének megakadályozása, a fogszuvasodás megelőzése és a táplálkozási tanácsadás szempontjából.

Egy friss kutatásból az derül ki, hogy a várandós kismamákban valószínűsíthető a közepes-súlyos mértékű fogínygyulladás (gingivitisz) kialakulása, ezért rendszeres ellátásban kell részesíteni őket szájegészségük megőrzése és a kedvezőtlen terhességi kimenetelek megelőzése érdekében.

A becslések szerint a terhes nők körülbelül 40-80 százaléka szenved fogínygyulladásban. 

A Sydney Egyetem új kutatása szerint a fogínygyulladás (fogínyvérzést okozó ínygyulladás) terhesség alatti kezelése csökkenti a koraszülés kockázatát és az alacsony születési súlyt a csecsemőknél.

Míg a periodontitis (súlyos fogínygyulladás, amely visszafordíthatatlan) összefüggésbe hozható a rossz terhességi eredménnyel, ez a tanulmány azt vizsgálta, hogy az íny gyakori gyulladása, azaz a fogínygyulladás (amely gyógyítható és megelőzhető) összefügghet-e a rossz terhességi kimenettel.

Ahogy a kutatók kiemelték: "Tanulmányunk azt mutatja, hogy ha az ínygyulladást terhesség alatt kezelik, körülbelül 50 százalékkal csökken annak a kockázata, hogy egy baba koraszülött legyen, vagy körülbelül 100 grammal nő az alacsony súllyal született babák születési súlya"

A jó hír az, hogy a fogínygyulladás kezelése nagyon könnyen kivitelezhető, olcsó és hozzáférhető.

 

Foglaljon időpontot még ma!

9400 Sopron
Várkerület 77.

+36309895890

E-mail

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PR

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Sajtó

Sajtó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ön Orvos?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha együttműködési lehetőségben gondolkodik!

© 2023 - Honlapot készítette: 

DENTAL-PANNONIA Zrt. Minden jog fenntartva.

A kollégák fényképeit készítette: 

miskafoto (facebook)

miskafoto (weboldal)

Betegjogi képviselő: dr. Baranyai Roland

  • +36 20 489 9567
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pannonia Medical Kft.

Egyedi azonosító: 520 335

Cégjegyzékszám
08-09-033986
Adószám
27555015-1-08
Székhely
9400 Sopron, Várkerület 77.
OAH engedély száma
SVR-HA14833