Skip to main content
Megelőzés. Diagnosztika. Gyógyítás. I 9400 Sopron Várkerület 77. I +36309895890

2023. április 03. | Életmód

Interjú Dr. Végh Tiborral a D-vitamin-hiányról és annak hatásairól

Pannonia Medical: Jó napot kívánok, Dr. Végh Tibor Főorvos Úr! Köszönöm, hogy elfogadta a meghívásunkat, hogy beszéljünk a D-vitamin-hiányról és annak hatásairól. Európában a D-vitamin-hiány gyakorisága 50-70% körül van. Milyen okokra vezethető vissza ez az arány?

Dr. Végh Tibor: Jó napot kívánok! A D-vitamin-hiány fő okai között szerepel a csökkenő étrendi bevitel, a fényvédők elterjedése, a légszennyezettség, az egyre gyakoribb túlsúly és a „négy falon belüli” életvitel. Egyéb okok között szerepel a tartós szteroid kezelés, antikonvulzív szerek tartós szedése és a krónikus veseelégtelenség.

Pannonia Medical: A D-vitamin fő forrásai között szerepelnek bizonyos élelmiszerek, mint a csukamájolaj, néhány halféle, tej és tejtermékek, tojássárgája és máj. Milyen mértékben járulnak hozzá ezek a táplálékok a D-vitamin-szintünk fenntartásához?

Dr. Végh Tibor: Bár ezek az élelmiszerek tartalmaznak valóban D-vitamint, a szervezetünkben a D-vitamin nagyobb része a bőrben képződik az UV-B sugárzás hatására. Az étrendi források tehát csak kis mértékben járulnak hozzá a megfelelő D-vitamin-szint fenntartásához.

Pannonia Medical: A téli-tavaszi időszakban sok ember szenved D-vitamin-hiánytól. Milyen módszereket javasol a D-vitamin-pótlásra ilyenkor?

Dr. Végh Tibor: Ilyenkor a D3-vitamin pótlása ajánlott, amely naponta vagy akár havonta is adagolható összdózisban. 1–18 éves korosztály számára napi 600–1000 NE, míg a 19 évesnél idősebb populáció számára 1500–2000 NE D-vitamin-bevitel javasolható.

Pannonia Medical: A D-vitamin-hiány számos egészségügyi problémához kapcsolódik. Milyen betegségek és tünetek jellemzőek a D-vitamin-hiányra?

Dr. Végh Tibor: A D-vitamin-hiány széles körű hatásai közé tartozik a csont- és izomrendszeri problémák, mint az osteoporosis és az izomgyengeség, a depresszió és az általános fáradtság. Emellett az immunrendszer gyengülése, a gyulladásos betegségek hajlama, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése is összefüggésbe hozható a D-vitamin-hiánnyal.

Pannonia Medical: A D-vitamin túladagolásáról is hallani néha, különösen, ha valaki pótlást alkalmaz. Milyen tünetek jellemzőek a D-vitamin túladagolásra, és milyen veszélyekkel jár?

Dr. Végh Tibor: A D-vitamin túladagolása valóban ritka, de veszélyes állapot, ami főként a D-vitamin kiegészítők túlzott használatából eredhet. A túladagolás tünetei közé tartozik a szomjúság, a fokozott vizeletürítés, az étvágytalanság, a hányinger és hányás, a gyengeség és a fogyás. Súlyos esetekben a magas kalciumszint miatt vesekő, veseelégtelenség, szívritmuszavarok és idegrendszeri problémák is kialakulhatnak.

Pannonia Medical: Végül, milyen tanácsokat adna az olvasóinknak a D-vitamin-hiány megelőzése érdekében?

Dr. Végh Tibor: A megelőzés érdekében fontos a megfelelő napfénynek kitett időtartam, különösen a tavaszi és nyári hónapokban, amikor az UV-B sugárzás intenzitása elegendő a D-vitamin-képződéshez. A bőrtípustól és az évszaktól függően, átlagosan napi 15-30 perc közvetlen napfény elegendő lehet. Emellett érdemes odafigyelni a D-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztására és szükség esetén kiegészítők alkalmazására, különösen az őszi-téli hónapokban. Mindig konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével a megfelelő D-vitamin bevitelről és pótlásról!

Dr. Végh Tibor

9400 Sopron
Várkerület 77.

+36309895890

E-mail

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PR

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Sajtó

Sajtó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ön Orvos?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha együttműködési lehetőségben gondolkodik!

© 2023 - Honlapot készítette: 

DENTAL-PANNONIA Zrt. Minden jog fenntartva.

A kollégák fényképeit készítette: 

miskafoto (facebook)

miskafoto (weboldal)

Betegjogi képviselő: dr. Baranyai Roland

  • +36 20 489 9567
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pannonia Medical Kft.

Egyedi azonosító: 520 335

Cégjegyzékszám
08-09-033986
Adószám
27555015-1-08
Székhely
9400 Sopron, Várkerület 77.
OAH engedély száma
SVR-HA14833