Skip to main content
Megelőzés. Diagnosztika. Gyógyítás. I 9400 Sopron Várkerület 77. I +36309895890

Interjú Németh Kinga dietetikussal

„Az egyensúlyt kell megtalálni az egészségtudatos étkezés és az élvezeti ételek között."

Pannonia Medical: Köszönöm, hogy fordított ránk egy kis időt és egy kicsit körüljárhatjuk, mit is jelent pontosan dietetikusnak lenni? 

Németh Kinga: Köszönöm szépen a meghívást. A dietetikus 8 féléves BSc képzésben részt vett, diplomával rendelkező szakember. Már a képzés alatt az anatómiai alapoktól kezdve, a belgyógyászaton át a gyógyszertanig, klinikai ismeretek elsajátításával ismerjük meg a szervezetünk működését, melyeket ezután gyakorlati alapokra is helyezünk.  A képzés alatt megtanuljuk, hogy adott állapotok, betegségek, miként kezelhetőek táplálkozásterápiával, és ezt legjobb tudásunk szerint igyekszünk a munkánk során is alkalmazni. Az egyetem után sem pihenhetünk, hiszen a táplálkozástudomány sokszínű, és szinte napról napra változik, így naprakésznek kell lenni, új ismereteket elsajátítani, kutatásokban és szakirodalmakban elmélyedni. 

Pannonia Medical: Igen, ez meglehetősen összetett. Milyen szerepet tölt be a dietetikus az egészséges táplálkozásában?

Németh Kinga: Dietetikusként fontos szerepet töltünk be az emberek egészséges táplálkozásának előmozdításában, az egyéni igényekre szabott táplálkozási tervek kialakításában és a táplálkozással kapcsolatos oktatásban, prevenciós tevékenységben.

Segítünk az embereknek kialakítani, természetesen figyelembe véve az egyéni egészségi állapotot, életkort, életmódot és környezeti tényezőket, a számukra megfelelő táplálkozási tervet. Útmutatást nyújtunk az élelmiszer választásban, nyersanyagok felhasználásában, kiválasztásában és az ételkészítésben. A konzultáció során értékeljük a táplálkozási anamnézist, amelyből, ha kiderül valamilyen pl. tápanyaghiány, vitaminhiány, vagy egyéb táplálkozási probléma, akkor arra figyelmet fordítunk a továbbiakban és beépítjük az egyéni táplálkozási terv kialakításába, tanácsadásba.

Meglévő betegségek esetén pedig mindezt betegségspecifikusan állítjuk össze, egyénre szabottan, figyelembe véve minden tényezőt.

Mint már említettem is, a megelőzés (prevenció) nagyon fontos lenne, így gyakran veszünk részt egészségnapokon, oktatáson, iskolai programokon, találkozhatnak velünk a médiában és közösségi oldalakon is, ahol igyekszünk a lakosság számára minél több tippet, javaslatot megfogalmazni, melyekkel az egészségtudatos táplálkozás kialakítható és hosszútávon fenntartható.

Pannonia Medical: Érdekes, és nagyon fontos téma. Mik a leggyakoribb kérdések vagy problémák, amikkel az emberek fordulnak Önhöz?

Németh Kinga: Sok ember keres fel azért, hogy segítséget kapjon a testtömeg csökkentésben/az egészséges testtömeg elérésében gyermekek és felnőttek esetében egyaránt. Emellett cukorbetegekkel (gyermek és felnőtt), izulinrezisztensekkel rendszeresen foglalkozom a praxisomban. Gyakori a laktóz- vagy gluténérzékenység, hisztamin-intolerancia, különböző ételallergiák, főként gyermekeknél. Sok szülő keres meg azzal, hogy gyermekük válogatós, vagy hozzátáplálási kérdésben szeretnének segítéget kérni. Az utóbbikat a szívügyemnek tekintem.

Pannonia Medical: Köszönöm a válaszát, nagyon izgalmas lehet. Az utolsó kérdés, inkább egy üzenet lenne. Mi lenne a tanácsa azoknak, akik szeretnének egészségesebben táplálkozni?

Németh Kinga: A tanácsom az, hogy változatosan táplálkozzanak, helyezzenek hangsúlyt a zöldségekre, gyümölcsökre, sovány állati eredetű fehérjékre, növényi fehérjékre és teljes kiőrlésű gabonákra. Fogyasszanak elegendő folyadékot, főként víz formájában.

Fontos figyelmet fordítani az adagnagyságokra és az étkezési szokásokra, éhség és jóllakottság felismerésére. Az egyensúlyt kell megtalálni az egészségtudatos étkezés és az élvezeti ételek között. Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő mennyiség. Ez nagyon fontos. Aki pedig segítséget szeretne kérni szakembertől, akkor a dietetikussal való konzultáció lehetőséget nyújthat a személyre szabott táplálkozási terv kialakítására és a céljainak elérésére.

Pannonia Medical: Szuper! Nagyon köszönöm az idejét, és a tartalmas beszélgetést.

Németh Kinga: Örülök, hogy segíthettem. Köszönöm a meghívást. 

9400 Sopron
Várkerület 77.

+36309895890

E-mail

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PR

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Sajtó

Sajtó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ön Orvos?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha együttműködési lehetőségben gondolkodik!

© 2023 - Honlapot készítette: 

DENTAL-PANNONIA Zrt. Minden jog fenntartva.

A kollégák fényképeit készítette: 

miskafoto (facebook)

miskafoto (weboldal)

Betegjogi képviselő: dr. Baranyai Roland

  • +36 20 489 9567
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pannonia Medical Kft.

Egyedi azonosító: 520 335

Cégjegyzékszám
08-09-033986
Adószám
27555015-1-08
Székhely
9400 Sopron, Várkerület 77.
OAH engedély száma
SVR-HA14833