Skip to main content
Megelőzés. Diagnosztika. Gyógyítás. I 9400 Sopron Várkerület 77. I +36309895890

Kardiológia

Sopron - Pannonia Medical

Kardiológia - a szívünkért

A kardiológiai szűrés azért fontos, mert segíthet a szívproblémák korai felismerésében, mielőtt azok súlyosabbá és potenciálisan életveszélyessé válnának. A kardiológiai szűrés célja a szívbetegség vagy más szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség vagy a családban előforduló szívbetegségek kockázati tényezőinek, tüneteinek vagy jeleinek felismerése.

A rendszeres kardiológiai szűrés segíthet olyan állapotok felismerésében is, mint a pitvarfibrilláció, amely növeli a stroke kockázatát, vagy a szívbillentyű-rendellenességek, amelyek szívelégtelenséghez vezethetnek. Ezen állapotok korai felismerése lehetővé teszi a korai beavatkozást és kezelést, ami javíthatja az eredményeket és csökkentheti a szövődmények kockázatát.

Összességében a kardiológiai szűrés fontos eszköz a szív egészségének megőrzésében és a súlyos szívbetegségek megelőzésében. Ajánlott azoknak, akiknek a családjában már előfordult szívbetegség, akiknek olyan kockázati tényezőkkel rendelkeznek, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy a cukorbetegség, valamint azoknak, akik idősebbek vagy mozgásszegény életmódot folytatnak.

Magyarországon sajnos a vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések, melynek hátterében gyakorta a mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, elhízás, dohányzás, stressz áll. Sokan küzdenek magas vérnyomással, cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel.

Jellemző panaszok

Kardiológiai szakrendelésünket a következő tünetekkel, panaszokkal, problémákkal érdemes felkeresni:

 • mellkasi- vagy háti fájdalom nyugalomban vagy terhelésre
 • nehézlégzés
 • csökkent terhelhetőség, fáradtság
 • lábdagadás
 • szapora vagy lassú szívverés
 • szabálytalan szívműködés
 • szédülés, ájulás
 • fejfájás
 • vérnyomásproblémák
 • terhelt családi anamnézis (családban előforduló szív- és érrendszeri betegségek, korai szívhalál)
 • koronavírus fertőzést követően jelen lévő szerteágazó panaszok
 • a kardiológiai kivizsgálás tünetmentes egyének esetében is javasolható szűrővizsgálat jelleggel---rizikófaktorok felderítése (magas vérnyomás, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, mozgásszegény, illetve fokozottan stresszes életmód, elhízás, örökletes tényezők megléte) illetve státuszfelmérés

A vizsgálat menete

A kardiológiai szakvizsgálat első lépéseként felvesszük a részletes kórelőzményt, meghallgatjuk a páciens panaszait majd fizikális vizsgálat, EKG és echocardiographia (szívultrahang) történik.

Panaszok, illetve leletek függvényében szükség lehet további eszközös vizsgálatokra, mint pl. Holter (folyamatos EKG monitorizálás), terheléses EKG vizsgálat, melyek szintén elérhetőek rendelésünkön.

Kérjük tisztelt pácienseinket, hogy a korábbi orvosi dokumentációikat, illetve a szedett gyógyszerek pontos listáját, valamint korábbi laborleletet elhozni szíveskedjenek.

Kapcsolódó szűrések, vizsgálatok

A kardiológiai szűrés azért fontos, mert segíthet a lehetséges szív- és érrendszeri problémák korai felismerésében, még mielőtt azok súlyosabbá válnának. A korai felismerés és kezelés megelőzheti vagy késleltetheti a szívbetegség kialakulását, amely világszerte vezető halálok. A szűréssel a szívbetegségek kockázati tényezőit is azonosítani lehet, például a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet és a cukorbetegséget, amelyek kezelésével csökkenthető a szívbetegség kockázata.

Ezenkívül a kardiológiai szűrés segíthet azonosítani a szívbetegség jelenlétét azoknál az embereknél, akiknél nincsenek tünetek, amelyeket gyakran "néma" szívbetegségnek neveznek. Ez különösen fontos azoknak az embereknek, akiknél nagy a szívbetegség kockázata, például akiknek a családjában előfordult szívbetegség, dohányosok vagy cukorbetegek.

Fontos megjegyezni, hogy a szűrés eltér a diagnosztikai vizsgálattól. A szűrést a lehetséges problémák vagy a magas kockázatú egyének azonosítására, míg a diagnosztikai vizsgálatot a betegség vagy állapot jelenlétének megerősítésére végzik.

Dr. Horváth Szandra

kardiológus, belgyógyász szakorvos, adjunktus

Dr. Horváth Szandra a Soproni Gyógyközpont Kardiológiai Rehabilitáció II. Osztályának főorvosa, fekvő- és járóbeteg ellátásban egyaránt dolgozik. 

1998-ban végzett a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumban, majd 2004-ben szerzett általános orvosi diplomát a Pécsi Tudományegyetemen. 2013-ban Belgyógyászati-, 2017-ben Kardiológiai szakvizsgát, majd 2020-ban Felnőtt Transthoracalis Echocardiographia licence vizsgát tett. 

2008-2023-ig a Soproni Gyógyközpont Kardiológiai Osztályán gyógyított, 2023. május óta a Kardiológiai Rehabiltáció II. Osztályon dolgozik. 

Magyar Orvosi Kamarának, a Magyar Kardiológusok Társaságának, a Magyar Hypertonia Társaságnak tagja.

Dr. Kocsis Ildikó

Kardiológus szakorvos, főorvos

2008–ban diplomázott a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi Karán. 2009-2018 között a Marsovásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház Kardiológiai osztályán dolgozott. 2014–ben belgyógyászat, 2018–ban kardiológiai szakvizsgát tett. 2018–ban a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem/Élettan tanszékén PhD fokozatot szerezett. 2019. márciusától a Soproni Erzsébet Oktató Korház Belgyógyászat/Kardiológiai osztályán dolgozik. 2009-től rendszeresen vesz részt szakmai továbbképzőkön, kongresszusokon. 2021-ben adjunktusi, 2022. júliusban főorvosi kinevezésben részesült. 2014–től a Magyar Kardiológiai Társaság, 2021-től az Európai Kardiológiai Társaság/Szívelégtelenség Társaság tagja.

Időpontfoglalás kardiológiára

9400 Sopron
Várkerület 77.

+36309895890

E-mail

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PR

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Sajtó

Sajtó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ön Orvos?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha együttműködési lehetőségben gondolkodik!

© 2023 - Honlapot készítette: 

DENTAL-PANNONIA Zrt. Minden jog fenntartva.

A kollégák fényképeit készítette: 

miskafoto (facebook)

miskafoto (weboldal)

Betegjogi képviselő: dr. Baranyai Roland

 • +36 20 489 9567
 • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pannonia Medical Kft.

Egyedi azonosító: 520 335

Cégjegyzékszám
08-09-033986
Adószám
27555015-1-08
Székhely
9400 Sopron, Várkerület 77.
OAH engedély száma
SVR-HA14833