Skip to main content
Megelőzés. Diagnosztika. Gyógyítás. I 9400 Sopron Várkerület 77. I +36309895890
Gerincferdülés szűrése / mozgásszervi szűrés Sopronban

Gerincferdülés szűrése

Scoliosis / Gerincferdülés és annak szűrése

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a szomszédos csigolyák egymáshoz viszonyított elfordulása (torziója) okoz, jelenleg a lakosság körülbelül 3 %-át érintő ortopédiai probléma.

Kialakulásában leggyakrabban ismert ok nem mutatható ki, bár az ismeretlen eredetű (idiopathiás) formája lehet öröklődő és családon belül nemzedékről nemzedékre többször megjelenhet. A közhiedelemmel ellentétben aszimmetrikus terhelés (iskolatáska) vagy helytelen testhelyzetben (oldalfekvésben) alvás nincs a kiváltó okok között. A kialakulásában ugyanakkor jelentős szereppel bír a napjainkban jellemző mozgáshiány és az ezzel együtt járó izomgyengeség.

Megjelenése leggyakrabban a serdülőkorban (10-18 év) figyelhető meg, az ismeretlen eredetű scoliosisok mintegy 80%-át ekkor diagnosztizálják. Ennek hátterében az erre az életkorra jellemző gyorsult növekedési ütem és a már említett mozgásszegény életmód áll.

A fiatalabb korban (10 éves kor alatt) jelentkező gerincferdülés fokozottabb odafigyelést és a rosszabb prognózis miatt korai kezelést igényel.

Az árulkodó jelek, melyek akár laikusként otthon is észrevehetőek, az alábbiak:

  • vállak aszimmetrikus állása

  • csípőlapátok aszimmetriája

  • a törzs és karok távolságának aszimmetriája

  • mellkas deformitások

Egy adott gerincszakaszt érintő görbület esetén a diagnózis könnyebben és hamarabb felállítható, ugyanakkor a két gerincszakaszt érintő, egymást kompenzáló kettős görbületek előfordulásakor a felismerés gyakran később történik.

Hogyan zajlik a szűrővizsgálat?

A szűrővizsgálat során a felsőtestet szabaddá téve történik a megtekintés, a görbületek és kísérő elváltozások (pl. mellkas deformitás) dokumentálása és a pontos diagnózis megállapításához nélkülözhetetlen röntgen vizsgálat.

A röntgen vizsgálatot követően pontosan megmérjük a görbületek mértékét (ún. Cobb-szög) és ezek ismeretében határozzuk meg az alkalmazandó kezelés menetét. A röntgen és fizikális vizsgálat fél-, egyévente történő ismétlésével pontosan nyomon követhető a változás mértéke, egyben az alkalmazott kezelés sikeressége.

Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben a mozgáshoz való visszatérés és egyszerű izomerősítés megoldást jelent a problémára. A kezelést igénylő esetekben a megfelelő rendszerességgel és hozzáértéssel alkalmazott egyedi gerinctornával (pl. Schroth torna), súlyosabb esetekben fűzőkezeléssel, illetve ezek kombinációjával kiváló eredmények érhetők el.

A kezelés a növekedés befejeződéséig tart, ez lányoknál 16-17, fiúknál 17-18 éves kort jelent. Érdemes tudni, hogy a gerincferdülés mértéke a növekedés ütemével azonos arányban képes romlani, megfelelő kezeléssel ugyanakkor a növekedés ütemét kihasználva javulni is képes! Ezért fontos a minél korábbi felismerés és az időben megkezdett kezelés.

Felnőttkorban a fent leírtak értelmében a gerincferdülés nem kezelhető, azonban a gerincferdülés miatt kialakult, egyéb elváltozások (degeneratív gerincbetegségek, porckorong eltérések) szűrővizsgálatára, panaszok esetén a kezelési terv felállítására van lehetőség intézményünkben.

Foglaljon időpontot még ma!

9400 Sopron
Várkerület 77.

+36309895890

E-mail

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PR

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Sajtó

Sajtó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ön Orvos?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha együttműködési lehetőségben gondolkodik!

© 2023 - Honlapot készítette: 

DENTAL-PANNONIA Zrt. Minden jog fenntartva.

A kollégák fényképeit készítette: 

miskafoto (facebook)

miskafoto (weboldal)

Betegjogi képviselő: dr. Baranyai Roland

  • +36 20 489 9567
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pannonia Medical Kft.

Egyedi azonosító: 520 335

Cégjegyzékszám
08-09-033986
Adószám
27555015-1-08
Székhely
9400 Sopron, Várkerület 77.
OAH engedély száma
SVR-HA14833