Skip to main content
Megelőzés. Diagnosztika. Gyógyítás. I 9400 Sopron Várkerület 77. I +36309895890

Genetikai labor-/szűrővizsgálatok

Mintavételi pont

Mintavételi pontunkon szinte bármely magyarországi vizsgálatot el tudunk végezni, alábbiakban a leginnovatívabb vizsgálatokat listázzuk.

MyPGx

SynLAB

A teljes csomag jelenleg mintegy 550 gyógyszer esetében ad személyre szabott tanácsot a páciensnek arról, hogy mely gyógyszerek hatnak rá megfelelő hatékonysággal, és melyeket kell elkerülnie, mert nem kívánt mellékhatásokat okozhat. A nem kívánt mellékhatások olykor súlyos következményekkel is járhatnak. MyPGx egy olyan összetett genetikai teszt melyet vérből végzünk, és az élete során egyszer kell elvégeztetni. A gyerek- vagy ifjúkorban elvégzett vizsgálat egész életre szóló útmutatót szolgáltat a gyógyszerek szedéséhez.

Bővebb információ elérhető a SynLAB oldalán ide kattintva.

Prosztatarák szűrés vizeletmintából - PCA3

Vascular

A prosztatarák a 4. leggyakoribb daganattípus férfiaknál Magyarországon,riziko 7 férfiből 1-nél állapítanak meg ilyen típusú betegséget élete során. Ami igazán veszélyessé teszi, hogy a prosztatarák korai szakaszban legtöbbször tünetmentes! A betegség előrehaladtával megjelenhet gyakori, intenzív vizelési inger, akadozó vizelet, vizelés, illetve ejakuláció alatt jelentkező fájdalom. Ezeket a tüneteket azonban sok esetben olyan nem tumoros állapotok is okozhatják, mint a prosztata jóindulatú megnagyobbodása vagy gyulladása. Ezért érdemes olyan innovatív szűréseken részt venni, amelyeknek úttörője a Vascular Diagnostics laboratóriuma. A PCA3 vizsgálatunk a jelenleg elérhető legmegbízhatóbb módszer a prosztatarák szűrésére, vizeletmintából. Elvégzése mindenképpen indokolt azoknál a férfiaknál, akiknek a családjában korábban már előfordult prosztatarákos megbetegedés, valamint a tervezett biopsziás beavatkozást megelőzően, korábbi negatív biopsziát követően, negatív ultrahang vagy tapintási eredmény kiegészítéseként, állapot monitorozás esetén.

Bővebb információ elérhető a Vascular Diagnostics oldalán ide kattintva.

BRCA (NGS) - öröklődő emlő- és petefészekrák genetika

Vascular

A BRCA-teszttel meghatározható a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázata. A pozitív eredmény tájékoztathat a korai felismerésről és a személyre szabott kezelési lehetőségekről. A BRCA-teszt a családtervezéshez és a kockázat jobb felméréséhez is információt nyújthat. A BRCA-státusz ismerete lelki nyugalmat vagy érzelmi támogatást nyújthat.

Fontos, hogy a BRCA-tesztet egészségügyi szolgáltatóval és genetikai tanácsadóval beszélje meg!

Genetikailag meghatározott szívbetegség vizsgálata

Vascular
Hirtelen szívmegállás bekövetkezhet szívinfarktus, koszorúér megbetegedés, billentyűzavarok következtében. Azonban váratlan szívhalált okozhatnak a szív fejlődési rendellenességei is: genetikai eredetű szívizom betegségek, valamint normál struktúrájú szív esetén genetikai és molekuláris eltérések talaján kialakuló ritmuszavarok.
A genetikai vizsgálatokat tekintve a világ élvonalához tartozó VD Laboratóriumban lehetőség nyílik olyan, az Európai Humángenetikai Társaság (ESHG) által is ajánlott, klinikailag releváns genetikai szűrővizsgálat elvégzésére, amellyel egyetlen vérvételt követően rövid idő alatt felmérhetjük, hogy valaki rendelkezik-e azon gének mutációival, melyek hajlamosítanak váratlanul bekövetkező szívmegállásra. A nagy fizikai erőkifejtésnek kitett sportolók esetében ez a szűrés még fontosabb, mivel a genetikai hajlam felismerése esetén lehetőség adódik a megelőzésre.

Daganatok vizsgálata vérből

Vascular
A Signatera™ teszttel akár évekkel a képalkotó diagnosztikai módszerek előtt ki tudjuk mutatni, ha újra megjelent a daganatos sejt a szervezetben.
A forradalmian új módszer segítségével a páciensek hamarabb megtudhatják, sikeres volt-e a daganatos megbetegedés kezelése, vagy sajnálatos módon kiújult a korábbi betegségük.

Gluténérzékenység genetikai vizsgálata

Vascular
Cöliákia genetikai vizsgálata. 
A genetikai vizsgálat segítségével kellemetlenségek nélkül megállapítható vagy kizárható a lisztérzékenység gyanúja. Ha a vizsgált személynél nem mutathatók ki a cöliákiás betegekre jellemző génváltozatok, akkor nagy valószínűséggel nem fog nála kialakulni a betegség, így elkerülhetők a további vizsgálatok.

Origin genetikai vizsgálat

Vascular Diagnostics
Az Origin hordozósági teszt olyan, autoszomális recesszív öröklődésű génhibákat vizsgál, amelyek a vizsgált személyben nem okoznak betegséget, de ha mindkét szülőnél ugyanannál a génnél találunk eltérést, gyermekükben az adott génhibára visszavezethető betegség kialakulásának kockázata jelentős (25%).
Az ORIGIN X kromoszómához kötött betegségeket is vizsgál, melyek az édesanya hordozósága esetén a fiú utódban 50% eséllyel okoznak betegséget.
Az ORIGIN hordozóság szűréssel 30 genetikai betegség szűrhető ki. 🧬


Mi a genetikai vérvizsgálat?

A genetikai vérvizsgálat során a beteg vérmintáját elemzzük, hogy genetikai rendellenességeket vagy változásokat keressünk. Ezek öröklődő rendellenességekre, bizonyos betegségek kialakulásának kockázatára vagy a beteg jelenlegi betegségének jobb megértésére utalhatnak.

Mik a genetikai vérvizsgálat fő előnyei?

Számos előnye van. Elsősorban a genetikai vérvizsgálat lehetővé teszi a potenciális genetikai rendellenességek korai azonosítását. Például megállapíthatjuk, hogy valaki hordozza-e a cystás fibrózis vagy a sarlósejtes vérszegénység betegségeket. Segít a betegségek, például a rák vagy az Alzheimer-kór kockázatának előrejelzésében.
Másodszor, a genetikai vérvizsgálat irányíthatja a kezelési lehetőségeket. Például bizonyos ráktípusokat hatékonyabban kezelhetünk, ha tudjuk a pontos genetikai mutációkat.
Végül kritikus információkat nyújthat a családtervezéshez. A párok megtudhatják, hogy hordoznak-e génjeit bizonyos genetikai rendellenességeknek, amelyek potenciálisan befolyásolhatják a gyermeküket.

Vannak hátrányok vagy korlátok, amelyekről tudnunk kell?

Mint minden orvosi vizsgálatnak, vannak potenciális hátrányai. Először is, nem minden kimutatott genetikai variáns feltétlenül káros. Az eredmények értelmezése bonyolult lehet és néha felesleges aggodalmat okozhat.
Ezenkívül, bár a genetikai vizsgálat megmondhatja, hogy rendelkezik-e bizonyos génnek, nem mindig tudja megmondani, hogy mikor alakul ki egy betegség. Ráadásul nem minden genetikai rendellenesség észlelhető a jelenlegi genetikai vizsgálati technológiákkal. És természetesen vannak etikai szempontok is, mint a genetikai diszkrimináció lehetősége és a genetikai információk magánjellege.

A genetikai vérvizsgálatok egyre inkább beépülnek a rutin egészségügyi ellátásba. Ahogy a genomika megértése folyamatosan fejlődik, és ahogy a genetikai vizsgálatok költségei tovább csökkennek, még személyre szabottabb ellátást tudunk nyújtani az egyéni genetikai adottságok alapján. Már elindultunk a személyre szabott orvoslás felé - a kezeléseket az egyéni genetikai profil alapján is ki lehet alakítani.

9400 Sopron
Várkerület 77.

+36309895890

E-mail

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PR

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Sajtó

Sajtó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ön Orvos?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha együttműködési lehetőségben gondolkodik!

© 2023 - Honlapot készítette: 

DENTAL-PANNONIA Zrt. Minden jog fenntartva.

A kollégák fényképeit készítette: 

miskafoto (facebook)

miskafoto (weboldal)

Betegjogi képviselő: dr. Baranyai Roland

  • +36 20 489 9567
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pannonia Medical Kft.

Egyedi azonosító: 520 335

Cégjegyzékszám
08-09-033986
Adószám
27555015-1-08
Székhely
9400 Sopron, Várkerület 77.
OAH engedély száma
SVR-HA14833