Skip to main content
Megelőzés. Diagnosztika. Gyógyítás. I 9400 Sopron Várkerület 77. I +36309895890
Reumatológiai szakrendelés Sopronban

Reumatológia

A reumatológiai kórképek a mozgásszervek (csontok, porcok, ízületek, izmok, inak, kötőszövet stb.) fájdalommal és/vagy funkciózavarral járó, nem traumás eredetű megbetegedései.

A reumatológia egy orvosi alspecialitás, amely a mozgásszervi betegségek és a szisztémás autoimmun állapotok, közismertebb nevükön reumatikus betegségek diagnosztizálására és kezelésére összpontosít. Ezek az állapotok befolyásolhatják az ízületeket, izmokat és csontokat, ami olyan tünetekhez vezet, mint ízületi fájdalom, gyulladás és merevség, valamint szisztémás problémákat is okozhatnak olyan szervekben, mint a vese, a tüdő vagy a szív. A reumatológusok számos diagnosztikai eszközt használnak, beleértve a vérvizsgálatokat és képalkotó vizsgálatokat, hogy azonosítsák az alapul szolgáló állapotokat, és gyakran alkalmaznak multidiszciplináris megközelítést, amely gyógyszerek, fizikoterápia és életmódbeli módosítások segítségével kezeli a tüneteket és javítja a beteg eredményeit.

A reumatológiai betegségeket alapvetően két fő csoportba soroljuk: gyulladásos és degeneratív kórképekre.
A legfontosabb reumatológiai kórképeket az alábbi csoportokba is sorolhatjuk:
  1. gyulladásos ízületi és gerincbetegségek pl.: reumatoid arthritis vagy sokízületi gyulladás, spondarthritisek – Becherew kór, psoriasishoz vagy gyulladásos bélbetegségekhez társuló spondylarthritisek, reaktív arthritis, polymyalgia rheumatica stb.
  2. poliszisztémás autoimmun betegségek pl.: szisztémás lupus erythematodes (SLE), Sjögren szindróma, szisztémás szklerózis, dermato/polymyositis stb.
  3. degeneratív (kopásos, elfajulásos) ízületi és gerincbetegségek pl.: csípő-, térd-, váll-, csukló-, boka-, kézkisízületi arthrosisok, porckorong bántalmak, porckorong sérvesedés különböző fokozatai, gerinccsatorna szűkület stb.
  4. metabolikus (anyagcsere) csont- és ízületi betegségek pl.: kristály lerakódás okozta ízületi betegségek – köszvény, pseudo-köszvény, osteoporosis (csontritkulás), osteomalacia, Paget kór stb.
  5. lágyrészek megbetegedései pl.: íntapadási helyek betegségei: tenisz/golfkönyök, ülőgumó, tompor, térdízület körüli íntapadási helyek gyulladása, a vállízület rotátor köpeny ínsérülése, gyulladása, „becsípődése”, ín/szalag/nyálkatömlő gyulladások, fibromyalgia, myopathiák (izombántalmak), alagút szindromák, perifériás idegbántalmak stb.
  6. daganatos mozgásszervi elváltozások pl.: csonton, izomba észlelt csomók, bizonytalan, nyugalmi csontfájdalom, kis erőbehatásra létrejött csonttörés
  7. más betegségekhez társuló reumatológiai elváltozások pl.: rosszindulatú daganatokhoz társuló (sok)ízületi fájdalom, gyulladás, Raynaud szindróma, neurogén arthropathia, diabeteshez/mellék-/pajzsmirigy betegségekhez társuló elváltozások, haemophiliás arthropathia, öröklött kötőszöveti betegségek, hypermobilitás szindróma stb.
  8. gyermekkori reumatológiai kórképek pl.: juvenilis idiopathiás arthritisek, juvenilis osteochondritisek - Scheuermann betegség stb.
A reumatológiai betegségek diagnosztikájában fontos szerepe van a hagyományos röntgen vizsgálatnak, ultrahangnak, melyek helyben rendelkezésre állnak és amelyeket szükség esetén mágneses rezonancia (MRI) vizsgálattal, komputer tomográffal (CT) vagy izotóp vizsgálattal egészítünk ki. Szükség lehet idegvezetés sebesség mérésre, avagy elektrofiziológiai vizsgálatra is.
A gyulladásos kórképek és anyagcsere betegségek esetén kiemelt helye van a laboratóriumi vizsgálatoknak is.
A reumatológiai betegvizsgálat kikérdezéssel, kórelőzmény és az aktuális panaszok felvételével kezdődik. Nagy segítség, ha az előző leleteket, a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját a beteg magával hozza.
Ezt követően történik a betegvizsgálat, melyhez a felső ruházatot le kell vetni. A vizsgálat óvatosan történik, de egyes mozdulatok, fogások, tapintás fájdalmas lehet, mely kórjelző is egyben.
A beteg panaszai és a betegvizsgálat alapján születik meg a biztos vagy feltételezett diagnózis. A diagnózis felállítását követően a beteggel egyeztetve döntünk az alkalmazandó terápiáról (gyógyszeres, injekciós, fizioterápia-ezen belül gyógytorna, stb.), további vizsgálatok alkalmazásáról, illetve a kontroll vizsgálat szükségességéről.
Amennyiben az adott betegség, állapot szükségessé teszi, a társszakmák konzíliumát is igénybe lehet venni

Dr. Horváth Kinga

Reumatológus szakorvos, főorvos

Dr. Horváth Kinga 1991-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetem általános orvos karán cum laude minősítéssel végezett. A Kaposi Mór Megyei Kórházban kezdett dolgozni, kórboncnokként, majd 1992-ben az Állami Szanatórium II. Reumatológiai Osztályára került. 1996-ban szerezett reumatológia és fizioterápia, 2003-ban mozgásszervi rehabilitáció szakvizsgát. 2013-tól a Soproni Rehabilitációs Intézet jogutódjánál, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézetben, a II. Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon dolgozik, 2014-től osztályvezető főorvosként. A Magyar Orvosi Kamara mellett tagja a Magyar Reumatológusok Egyesületének, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaságnak és a Magyar Rehabilitációs Társaságnak. Rendszeres résztvevője hazai kongresszusoknak és néha külföldi tudományos rendezvényeknek.

Online időpontfoglalás

Foglaljon időpontot még ma!

9400 Sopron
Várkerület 77.

+36309895890

E-mail

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

PR

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Sajtó

Sajtó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ön Orvos?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha együttműködési lehetőségben gondolkodik!

© 2023 - Honlapot készítette: 

DENTAL-PANNONIA Zrt. Minden jog fenntartva.

A kollégák fényképeit készítette: 

miskafoto (facebook)

miskafoto (weboldal)

Betegjogi képviselő: dr. Baranyai Roland

  • +36 20 489 9567
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pannonia Medical Kft.

Egyedi azonosító: 520 335

Cégjegyzékszám
08-09-033986
Adószám
27555015-1-08
Székhely
9400 Sopron, Várkerület 77.
OAH engedély száma
SVR-HA14833